Sådan går vi i sauna

Vi vil på denne side kort prøve at beskrive, hvad du som ny vil opleve, når du kommer for at bade og gå i sauna sammen med os. Det er selvfølgelig en ikke slavisk beskrivelse som vi følger hver gang, men en “typisk” session for at give dig en idé om hvad du kan forvente at opleve.

Vi starter altid ud med almindelig tørsauna, som man kender det fra de fleste svømmehaller, hvor saunaovnen bare står og varmer.
Dette gør vi ca. de første 30 minutter af åbningstiden og her holder vi gerne en temperatur på 70-85 grader.

Efter de 30 minutter kommer vi ofte menthol på ovnen. Menthol er bakteriehæmmende og bruges ofte i forbindelse med forkølelser. Menthol virker desuden lindrende, opfriskende og øger blodgennemstrømningen i huden. Herudover virker det kølende når man får det på huden.

Når mentholen er forduftet laver vi ofte saunagus. Ved saunagus hælder man vand med æteriske olier på saunaovnen. Det vil her føles som om saunaen bliver varmere, da luftfugtigheden øges. Samtidig vil gusmesteren med vifte eller håndklæde sætte luften i cirkulantion, hvilket er med til at øge den kropslige oplevelse, når man mærker hvordan luften og dampen rammer kroppen.

Saunagus kan opleves meget forskelligt, da der er et utal af måder at lave saunagus afhængig af mængden af vand/damp, luftcirkulation og valget af æteriske olier, da olierne kan have vidt forskellige virkninger. Nogen er afslappende, mens andre opleves opkvikkende. Nogen føles varme, mens andre kan opleves kølende. Osv. osv.

Hvis der er tid til det kan vi mod slutningen finde på at lave en “koger”, hvor den får fuld gas med vanddampen. Her kan man virkelig mærke dampen omslutte sig og man bliver lidt forsigtig med vejrtrækningen. Men lidt efter lidt kan man mærke hvordan trykket på kedlen lettes og temperaturen igen langsomt bliver mere menneskelig.

Ovenstående er selve sauna-delen af oplevelsen; Varmen. Modstykket hertil er kulden; fjorden.

Fjorden køler os af, så vi atter kan klare at sidde og nyde saunaens velgørende varme. Men den giver os også meget mere end blot afkøling. Når du hopper i det kolde vand, så kan du virkelig mærke din krop, og man får en kropslig rus. De første gange man prøver at vinterbade kan det godt helt tage pusten fra en og man vil bare hurtigt op igen! Men efter nogen gange lærer man at tage kontrollen, så man ligefrem kan nyde hvordan det kolde vand prikker i huden. Og samtidig vil man opleve en eksplosion af kemi i hjernen med frigivelse af dopamin, serotinin, kortisol og adrenalin – eller med andre ord: naturudgaven af en lykkepille.

Vi tager et dyp i fjorden hver gang vi har siddet i saunaen i ca. 15 minut. Så i løbet af en time er vi typisk ude at dyppe os i fjorden 3-4 gange.

Her finder du hvornår saunaen er tændt

Spørgsmål vedr. saunaen kan sende til michael@aaret-rundt.dk eller stilles i vores Facebook-gruppe

Gode råd

  • Du kan selv regulere varmen lidt ved at vælge hvor du sidder. Normalt siger man, at temperaturen stiger/falder med 10 grader mellem hver sæderække, når du flytter en række op eller ned
  • Når der afholdes saunagus, så må man gerne forlade saunaen, hvis man får det for varmt. Men man må ikke gå ind igen førend saunaguset er færdigt. Dette for at undgå at man lukker varme/damp ud af saunaen og for ikke at forstyrre oplevelsen for de andre
  • Husk badesko, da der kan være sten og muslingeskaller
  • Vi har fri påklædning. Det vil sige, at du bestemmer selv om du vil bade med eller uden badetøj
  • Husk vand. Man sveder meget i en sauna og det er derfor vigtigt løbende at indtage vand, således at man undgår at dehydrer
  • Gå ikke i sauna på tom mave. Sauna og dyp i fjorden sætter gang i kroppen, og det er derfor vigtigt at have sukker- og saltdepoterne fyldt op