Sundhed

Lige så skønt som det føles at kaste sig i bølgen blå på en brandvarm sommerdag – lige så sundt er det. Havvandet gør nemlig underværker på vores krop og sind. 

Det er fantastisk sundt for os at bade i havet/fjorden. Det kølige saltvand påvirker os nemlig på en helt speciel måde, som er medicinsk godt for kroppen, siger Jørgen Serup, som er overlæge på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

Han påpeger, at et hurtigt dyk i havet påvirker vores helbred på tre forskellige planer.
For det første er det med til at berolige os, hvis vi føler os stressede. Saltvandet går ind og påvirker vores nervesystem, så vi finder ro og kan slappe af.
For det andet går det ind og påvirker vores humør. Lige så snart kroppen rammer det kølige vand, udskiller den endorfiner, et morfinlignende stof, der gør, at vi føler glæde.
For det tredje er det kosmetisk helbredende, da saltvandet giver os en sundere, glattere og smukkere hud.
– Alt i alt kan man sige, at man får en fantastisk helbredspakke, når man vælger at havbade og  forklaringen, på vores glæde ved det våde element skal findes i    ur-biologien.
– Kroppen er vild med vand, fordi den kommer derfra. De første ni måneder af vores liv tilbringer vi jo inde i mors mave, som er fyldt med fostervand, og på den måde har kroppen vænnet sig til det. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at kroppen er glad for vandet og omvendt, når den så kommer ud, siger Jørgen Serup. 

Om vinterbadning siger Bo Belhage, klinisk forskningslektor,Vinterbader, overlæge dr. med. ved Københavns Universitet: 
Turen i det iskolde vand er kort og godt chokbehandling. Kroppen nedkøles ekstremt hurtigt, og kroppens forsvar kommer på overarbejde.
Blodkarrene trækker sig sammen og chokket udløser en cocktail af endorfiner og adrenalin i blodet.
Undersøgelser viser, at vinterbadere har færre sygedage og de føler sig sundere, men der findes ikke ret meget litteratur om det.
»Et tysk studie fulgte i et halvt år vinterbaderes evne til at omsætte sukker i kroppen. De fandt, at der var en halvering af insulinbehovet. Det tyder på, vinterbadning giver en bedre sukkeromsætning, og det vil nok give mindre tendens til sukkersyge, men det er altså med en fed streg under ‘måske’,« siger Bo Belhage.
Vil man gerne have de positive effekter af at vinterbade anbefaler Bo Belhage, at man tager en dukkert ca. tre gange om ugen. 

Litteraturhenvisning til ovenstående er hentet fra:  
Bogen  ” Vinterbader ”  af Klaus Slavensky, fra forlaget Andedammen, ISBN nr. 87-991554-0-0 
Artikel  i Jyllandsposten 2014  om vinterbadning af -Overlæge Jørgen Serup – se link.:
http://saltvandogsundhed2015.blogspot.com/ 
og 
https://www.bt.dk/nyheder/naturens-mirakelkur-saltvand 
Citat af Overlæge Bo Belhage – se link.:
https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvordan-pavirker-vinterbadning-kroppen